Cat-batterijen helpen de energietransitie vooruit

We zetten forse stappen in de energietransitie. Toch kunnen we op piekmomenten onze groene energie nog niet kwijt, terwijl er op bepaalde plekken van het net een tekort aan energie is die het krijgen van een netaansluiting onmogelijk maakt. Batterijen van Caterpillar bieden in veel van deze gevallen een oplossing.

Netstabilisatie en energietijdschakeling
 

Batterijen doen veel meer dan alleen maar energie opslaan. Batterijen van Caterpillar helpen om de vraag en aanbod van energie af te stemmen. In de basis onderscheiden we daarvoor netstabilisatie- en energietijdschakeling-toepassingen. Nico Olsthoorn is Team Lead Engineering Power bij Pon Power, en legt uit hoe deze verschillende toepassingen nuttig kunnen zijn bij het opslaan en gebruiken van duurzame energie.

Nico: “Kijken we naar netstabilisatie, dan hebben we het over een schaalbare, snel inzetbare stroomvoorziening voor wanneer stroom uit hernieuwbare bron tijdens een piekbelasting korte tijd niet beschikbaar is. Dit maakt het mogelijk om met je bedrijfsvoering op hernieuwbare energie te vertrouwen; zelfs wanneer de zon of wind even niet meewerken. Zo’n netstabilisatie-module heet bij ons een PGS-module, waarbij PGS voor Power Grid Stabilization staat.”

“Wanneer we het over energietijdschakeling hebben, dan hebben we het over onze schaalbare modules die overtollige energie kunnen opslaan om op een ander tijdstip te gebruiken. Zo kun je op momenten wanneer de zon overdadig schijnt, de energie opslaan om er ’s nachts je elektrische wagenpark mee op te laden. We noemen dit ETS-modules; Energy Time Shift.”

“Naast PGS- en ETS-modules bieden wij ook ECE-modules aan; hier gaat het om Energy Capacity Expansion, oftewel het uitbreiden van energiecapaciteit. Het gaat hier echt om losse modules om de opslagcapaciteit van ETS-modules verhogen.”

 

Onze PGS-modules maken het mogelijk om met je bedrijfsvoering op hernieuwbare energie te vertrouwen, ook wanneer de zon of wind even niet meewerken.

Nico Olsthoorn | Team Lead Engineering Power - Pon Power

In de praktijk
 

Mooie voorbeelden heeft Nico van den Biggelaar, senior accountmanager energiesystemen bij Pon Power, genoeg. “We zien tuinders die grote zonnevelden hebben, maar óók ’s nachts hun vrachtwagens willen voltanken met hun eigen zonne-energie. Daarvoor zijn onze ETS-modules, gekoppeld aan snelladers, uitstekend geschikt.”  

“Niet minder belangrijk”, zo vervolgt Nico zijn verhaal, “is de manier waarop onze batterijen een oplossing zijn bij netcongestie. Ze spelen een belangrijke rol in onze microgrids, waarmee we op zichzelf staande stroomvoorzieningen creëren. Onze PGS-module zetten we in om bij te schakelen wanneer piekbelastingen om meer stroom vragen dan de andere bronnen uit de microgrid kunnen leveren. En eigenlijk vervult de PGS-module daarin een dubbelrol, want deze levert ook de back-up power totdat de noodstroomvoorziening inschakelt.”

“Een ETS-module daarentegen, zetten we ook in bij klanten die een te kleine netaansluiting hebben. De energie die zij overdag niet vanuit het net kunnen krijgen, kunnen zij dan ’s nachts afnemen en in de ETS-batterij opslaan. Natuurlijk kijken wij altijd eerst naar duurzamere opties: is er ruimte voor zonnepanelen, en in hoeverre kunnen we in tijden dat het bedrijf geen stroom gebruikt, de baterijen volladen met duurzame energie?” 

Netcongestie speelt een steeds grotere, negatieve rol in de energietransitie. Netbeheerders stellen zich daarin ook flexibeler op, om problemen te omzeilen. Nico: “In de late middag en begin van de avond piekt het stroomverbruik van Nederland. We zien dan ook klanten die wel een netaansluiting kunnen krijgen, maar tussen 15 en 19 uur zelfvoorzienend moeten zijn. Ook dan kom je uit bij onze ETS-modules, die schakelbaar zijn en we zo naar het benodigde vermogen kunnen aanpassen.”

Onze batterijen spelen een belangrijke rol in onze microgrids, waarmee we op zichzelf staande stroomvoorzieningen creëren.

Nico van den Biggelaar | Sr. Account Manager Sustainable Energy Systems - Pon Power

Voorwaarts in de transitie
 

Netcongestie en het intermitterende karakter van duurzame energie zijn, in ieder geval voorlopig, blijvertjes. En dat geldt dus ook voor de batterijen van Caterpillar en de microgrids waarin zij een centrale rol vervullen. Ze maken dat we efficiënter met duurzaam opgewekte energie kunnen omgaan en brengen de energietransitie verder. En de stilstand die netcongestie veroorzaakt, doorbreken we met de inzet van opgeslagen energie. Kortom: we gaan en blijven voorwaarts in de energietransitie gaan.
 

Meer informatie?
Neem gerust contact op met Nico van den Biggelaar 


Wil je meer weten over deze batterijoplossing? Neem dan gerust contact op!

Meer lezen over innovatieve batterij-oplossingen?

De slimme algoritmes van Pon Power maken energieopslag efficiënter

Centraal in het streven naar efficiënt energiegebruik staan de slimme algoritmes ontwikkeld door Pon Power's team van software-engineers.

Lees meer