Nieuwe Cat generatorsets draaien op 100% waterstof

Oktober 2021 - Caterpillar heeft onlangs bekendgemaakt dat zij start met het aanbieden van Cat generatorsets die op 100% waterstof kunnen draaien, inclusief volledig hernieuwbare groene waterstof, op een 'design-to-order'-basis. Als officiële dealer van Cat motoren en power systemen zijn wij daar natuurlijk trots op en blij mee. Het is weer een volgende stap in de energietransitie.

Wereldwijde koploper
 

Caterpillar loopt wereldwijd voorop in het ontwikkelen van duurzame technologieën, zo blijkt ook nu weer. Want naast de nieuwe, 100% waterstof generatorset zijn er nog meer waterstof oplossingen in ontwikkeling, waarvan enkele eveneens binnenkort op de markt gebracht zullen worden. In dit artikel zetten we het allemaal op een rij.

Portfolio van waterstof oplossingen


De 100% waterstof generatorset past helemaal in Caterpillar's portfolio van waterstof oplossingen, waaronder de gasturbine generatorsets van Solar® Turbines. Deze draaien al tientallen jaren op hoge waterstofmengsels en tegenwoordig werken ze zelfs op 100% waterstof.

 

Nieuwe 100% waterstof gasgeneratorset
 

De Cat G3516H gasgeneratorset die vanaf het 4e kwartaal van 2021 aangeboden wordt, is speciaal geconfigureerd om op 100% waterstof te draaien. Deze gasgeneratorset, die in eerste instantie beschikbaar was als demonstratie-unit in Noord-Amerika en Europa, heeft een vermogen van 1250 kW voor continue, primaire en load management applicaties van 50 of 60 Hz.


Nieuwe generatorsets die op 25% waterstof draaien
 

Later dit jaar zal Caterpillar in Noord-Amerika en Europa ook beginnen met de gefaseerde uitrol van de Cat CG132B, CG170B, G3500H, G3500 (met Fast Response) en CG260 gasgeneratorsets die zijn geconfigureerd om te kunnen werken op aardgas waar 25% waterstof aan toegevoegd is.

Daarnaast zal het bedrijf retrofit kits aanbieden die waterstof-mengmogelijkheden tot 25% waterstof bieden voor geselecteerde generatorsets die op deze motorplatforms zijn gebouwd. De productie van nieuwe aardgas generatorsets en retrofit kits die op 25% waterstof kunnen draaien, begint in het 4e kwartaal van 2022.

Plannen om met 100% waterstof te werken
 

De ontwikkeling en lancering van een reeks producten en upgrades voor bestaande Cat gasgeneratoren, maken deel uit van Caterpillar's waterstof plannen. Met deze oplossingen wordt er geanticipeerd op de potentiële groei van de vraag van klanten, naarmate de waterstof voorziening infrastructuur steeds beter wordt. 

CO2 uitstoot verminderen


Een belangrijke doelstelling van Caterpillar, Pon Power en haar klanten, is het verminderen van CO2 uitstoot. Caterpillar's hoogwaardige, kosteneffectieve technologieën, die het mogelijk maken om waterstof te gebruiken als brandstof, dragen daaraan bij.


"Bij Caterpillar kijken we samen met onze klanten naar wat er nodig is en waarom. Klanten zijn op zoek naar betrouwbare stroombronnen die bijdragen aan hun klimaatgerelateerde doelstellingen. Wij ondersteunen hen daarbij met onze continue investering in nieuwe producten, technologieën en diensten, zodat wij de kwaliteitsoplossingen kunnen bieden die zij verwachten van Caterpillar."


Joe Creed, President of Energy & Transportation Caterpillar Group
 

“Hoe de energietoekomst er ook uit komt te zien, wij willen onze klanten blijven voorzien van motoren en energieoplossingen met de hoogste bedrijfszekerheid, tegen de laagste kosten, terwijl we tegelijkertijd maximaal rekening houden met milieudoelstellingen. Pon Power en haar klanten willen een schone planeet achterlaten voor de volgende generaties en daarin is Caterpillar een betrokken partner. De 100% waterstof generatorset is daar een prachtig voorbeeld van.”

 

Jochem Neuteboom, Commercial Director Pon Power

Blijven investeren in waterstof oplossingen


Caterpillar heeft al meer dan 35 jaar ervaring met brandstof met een hoog waterstofgehalte. Met de generatorsets die op 100% waterstof kunnen draaien, wordt deze erfenis verdergaand uitgebreid.


Caterpillar blijft investeringen doen die gericht zijn op het verbeteren van waterstof aangedreven machines, motoren en power systemen, aangezien deze brandstof waarschijnlijk een rol zal spelen in de plannen voor een koolstofarme toekomst.

Over Caterpillar


Caterpillar Inc. is de wereldleider op het gebied van grondverzet en mijnbouw materieel, diesel- en gasmotoren, generatoren en zonnepanelen. Sinds 1925 stimuleert Caterpillar duurzame vooruitgang en helpen zij klanten, samen met hun dealernetwerk, een betere wereld op te bouwen door middel van innovatieve producten en diensten.


Caterpillar's waterstof-compatibele zuigermotoren, gasturbines en hernieuwbare groene-waterstof-brandstofcel projecten zijn de meest recente voorbeelden van haar toewijding aan duurzame stroomoplossingen. 


Over Pon Power


Pon Power & Pon Equipment hebben sinds 1926 het dealerschap van Caterpillar. Wat Pon te bieden heeft, is gebaseerd op hoogwaardige producten van de beste fabrikanten, aangevuld met services als onderhoud, reparatie, lease, verhuur en financiering. Bovendien zijn wij altijd dichtbij dankzij onze verschillende servicevestigingen. Wij zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar en helpen je graag bij het vinden van een oplossing op maat.

Header dark studio.jpg

MEER INFORMATIE?

 

Wil je meer weten over deze waterstof generatoren en wat deze voor jouw duurzaamheidsdoelstellingen kunnen betekenen? Neem dan contact op met je account manager of laat een bericht achter via onderstaand formulier.

 

Tijdens kantooruren kun je ons ook bellen op +31 (0)78 642 0420