Revolt

Een laadoplossing die veel meer is dan een paar laadpalen

Juli 2021, door Nico Olsthoorn - Elektrisch rijden wordt steeds populairder, wat alles te maken heeft met de energietransitie waar we middenin zitten. Steeds meer bedrijven zijn dan ook bezig met de overstap naar elektrische (lease)wagens. Daarvoor zijn laadpalen nodig, maar lang niet alle verhuurders van bedrijfspanden zijn bereid die te plaatsen en voor huurders is de investering te groot. Daarnaast hebben we op steeds meer plekken te kampen met onvoldoende netcapaciteit, omdat de netbeheerders de groeiende hoeveelheid 'groene' energie niet aankunnen. Sinds kort is er een oplossing voor beide problemen: de Revolt laadoplossing.

LAADOPLOSING ZONDER INVESTERING

 

Revolt is een zelfstandig opererende startup binnen de Pon Equipment & Pon Power (PEPP) groep. Zij hebben een laadoplossing met een alles-in-één abonnement zonder investering vooraf ontwikkeld. Revolt doet de investering en zorgt voor de installatie en het onderhoud. Daardoor weet je precies waar je aan toe bent en word je nooit geconfronteerd met onverwachte onderhoudskosten.

Er is niets mooiers dan je product en de oplossing fysiek te kunnen laten zien aan klanten. Heel mooi dus dat dit mogelijk was bij Pon Power in Papendrecht.

Jeroen van de Ven | mede-oprichter Revolt

Hoe de laadoplossing werkt: van advies t/m implementatie
 

Het begint met het onderzoeken van de bedrijfssituatie. Wat is voor jullie elektrische wagenpark de meest optimale laadoplossing, voor nu en in de nabije toekomst?

Revolt neemt het huidige wagenpark, toekomstige wensen en de beschikbare laadcapaciteit onder de loep. Omdat het Revolt laadvoorziening pakket uit meer dan enkel reguliere laadpalen bestaat, is er voor iedere situatie een oplossing te realiseren.
 

Het Revolt pakket bestaat uit:
 

  • ONE laadpalen met 2 laadpunten per laadpaal
  • MAX laadpalen met 2 laadpunten en 2 displays per laadpaal
  • Batterijen voor extra laadcapaciteit

 

Pon Power levert zowel het PMS als het EMS
 

  • Het PMS (Power Management Systeem) zorgt ervoor dat de assets binnen het Revolt pakket optimaal op elkaar afgestemd zijn en blijven
  • Het EMS (Energie Management Systeem) laat de Revolt assets communiceren met externe assets, zoals zonnepanelen, zodat de energiebalans te allen tijde zo gunstig mogelijk is (zo min mogelijk energie gebruiken tegen zo min mogelijk kosten)

De Revolt laadoplossing is een mooi voorbeeld van een goede samenwerking tussen drie partijen die elkaar aanvullen en versterken. Revolt levert de hardware en beschikt over alle expertise op dat gebied, samen met batterijleverancier Northvolt. Pon Power zorgt voor de technische implementatie en de intelligente energiemanagement systemen & de optimale werking daarvan.

Wanneer gebruik je wat? Een voorbeeld:
 

De situatie

Een middelgroot bedrijf wil al haar medewerkers de gelegenheid bieden om hun elektrische leasewagens tijdens kantoortijd op te laden, wat niet mogelijk is met de huidige 5 laadpalen. Op dit moment gaat het om 20 voertuigen, maar in de toekomst worden dat er waarschijnlijk meer. De netcapaciteit is onvoldoende voor het opladen van 20 elektrische voertuigen tegelijkertijd. Verder heeft dit bedrijf 50 zonnepanelen op het dak liggen.
 

De aanpak

Er worden 5 extra laadpalen geplaatst om tot de gewenste 20 laad aansluitingen te komen. Omdat het vermogen dat hiervoor nodig is niet geleverd kan worden via de reguliere netaansluiting, wordt er één Revolt Batterij geplaatst.

Het Energie Management Systeem is zo ingesteld, dat de auto's overdag opgeladen worden en de batterij 's avonds en 's nachts, wanneer het rustig is. De zonnepanelen, de laadpalen en de batterij zijn met elkaar verbonden via het EMS. Daardoor wordt er optimaal gebruikgemaakt van zonne-energie voor het opladen van de auto's en wordt een eventueel overschot opgeslagen in de batterij.
 
De laadoplossing is eenvoudig uit te breiden met meer laadpalen én batterijen, wat het systeem toekomstbestendig maakt. Zodra er meer vermogen nodig is, worden er simpelweg meer batterijen geplaatst. Dit zal weinig extra ruimte vergen, omdat de batterijen opgestapeld kunnen worden. Zo nemen 2 batterijen slechts één parkeerplaats in beslag.

Wat vinden (potentiële) klanten ervan? 
 

(Potentiële) klanten zijn enthousiast, wat op zich niet verrassend is, omdat Revolt éérst op onderzoek is uitgegaan en daarná pas een oplossing heeft ontwikkeld. In samenspraak met twee partijen die de benodigde meerwaarde konden leveren: Pon Power op het gebied van intelligente energiemanagement systemen en Northvolt wat betreft de batterijen.
 

De rode draad in de feedback is samen te vatten met deze twee opmerkingen, die regelmatig gemaakt worden:
 

“Wat is het klein! Bij een batterij zie ik een grote zeecontainer voor me. In het echt is de oplossing nog compacter en mooier dan ik had verwacht.”
 

“Wat goed dat jullie dit probleem zo betaalbaar en flexibel oplossen.”
 

Onze aanvulling daarop is, dat energie oplossingen zoals microgrids en smart grids en energieopslag oplossingen zoals deze van Revolt, steeds belangrijker worden, omdat de energievoorziening onstabiel is geworden.
 

Dit wordt veroorzaakt door het feit dat het éénrichtingsverkeer net, tweerichtingsverkeer is geworden. Daarnaast zijn zonne- en windenergie geen stabiele energiebronnen en zullen we moeten inspelen op de fluctuaties die dat met zich meebrengt.

Meer informatie?
Neem gerust contact op met Nico Olsthoorn 


Wil je meer weten over deze laadoplossing? Neem dan gerust contact op!