Schaduw

De donkere kant van zakelijke zonnepanelen

Voor het opwekken van duurzame energie zijn zonnepanelen een veilige, haalbare en voordelige optie. Hoe meer direct zonlicht ze opvangen, des te hoger het rendement. Schaduw is daarin een spelbreker. Een hoge boom of nabijgelegen gebouw kunnen het rendement aanzienlijk verlagen, maar zelfs een gevallen herfstblaadje of vogelpoep hebben al invloed. Gelukkig zijn er zakelijke zonnepanelen die door een betere techniek de negatieve invloed van schaduw minimaliseren.

De effecten van schaduw

Conventionele zonnepanelen zijn zo opgebouwd dat de energie in een ononderbroken serieel circuit door het paneel loopt. Wordt dat circuit onderbroken dan kost dat rendement. Om dit te ondervangen zijn de meeste zonnepanelen verdeeld in drie losse elektrische circuits. Wordt de energiestroom in een van de drie onderbroken, bijvoorbeeld door schaduw, dan leveren de andere twee alsnog energie. 

Dat klinkt als een goede oplossing. Maar kritisch bekeken betekent dit dat een klein beetje schaduw of vervuiling al snel 33% van het vermogen kan kosten, zoals je hieronder kunt zien. In andere woorden: een blaadje of wat vogelpoep levert een derde rendementsverlies op. Maar ook een klein beetje schaduw van objecten op het dak, een boom of gebouw heeft veel negatieve impact

Cat Solar: unieke paneelopbouw

Zakelijke zonnepanelen van Cat Solar gebruiken een geavanceerde cellenstructuur om dit probleem te omzeilen. Ze zijn zo opgebouwd dat de stroom altijd een parallelle route heeft, waardoor de negatieve impact van schaduw lineair is en altijd tot het absolute minimum wordt beperkt. En het mooie is: dit werkt zowel bij liggend als bij staand geplaatste zonnepanelen. 

Deze cellenstructuur is bovendien op een unieke wijze verwerkt in het zonnepaneel, zodat zelfs de zwaarste omgevingsinvloeden worden weerstaan en degradatie tot het minimum wordt beperkt. Bekijk de video hieronder om te zien hoe dit precies werkt.

Cat Solar voor jouw bedrijf?

Benieuwd of het dak van jouw bedrijf geschikt is voor de zonnepanelen van Cat Solar? Ontdek het snel met  onze solar tool!

Check of mijn dak geschikt is

 Type panelen

Of wil je meer informatie over de verschillende soorten panelen die we je kunnen bieden? Bekijk dan onze Pon Cat website.

Bekijk de type panelen

Vragen of persoonlijk advies?

Neem gerust contact met ons op


We kunnen ons voorstellen dat je na het lezen van deze pagina wellicht bepaalde vragen hebt over de werking van de Cat Solar zonnepanelen. Of vragen over de meest ideale zonne-energie oplossing voor jouw bedrijf. Hiervoor kun je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. 

Lees meer

Check of jouw dak geschikt is

Benieuwd of wij jouw dak kunnen voorzien van Cat Solar zonnepanelen? Vul jouw postcode en huisnummer in en ontdek wat wij voor je kunnen betekenen.

Doe de check
Groene energie oplossingen duur?

Er zijn nog altijd veel ondernemers die denken dat het verduurzamen van hun bedrijf tot de kostbare energie oplossingen behoort, maar niets is minder waar.

Lees meer